Vizionarea apartamentelor puse spre vânzare este doar o parte a procesului de cumpărare, iar tu vei avea nevoie de o veritabilă misiune de cercetare. Achiziționarea unui apartament reprezintă, în unele cazuri, un proces mai lung decât era plănuit, iar în unele cazuri, alegerea făcută nu este cea mai bună. Mai mult decât atât, foarte multe persoane, din dorința de a-și cumpăra rapid o casă, au semnat contracte care nu au fost avantajoase. Sau, în cazuri mai grave, au lucrat cu firme care nu au fost serioase.
Cum să nu iei țeapă când cumperi un apartament
Dacă nu știi de unde să începi și ce trebuie să faci, poți să ții cont de câteva repere care te vor ajuta să faci cea mai bună investiție.
Amplasarea și specificul zonei
Zona în care este amplasat apartamentul pe care vrei să îl cumperi este foarte importantă. Trebuie să fie accesibilă din punct de vedere al transportului, să se afle în proximitatea unor parcuri, școli, supermarketuri, farmacii sau spitale, și să fie într-o zonă în care nivelul zgomotului este unul suportabil. Un alt criteriu important este gradul de siguranță, ceea ce înseamnă că este recomandat să eviți zonele rău famate. Alege blocuri care beneficiază de un regim special și de măsuri de securitate, cum ar fi interfon, supraveghere video sau servicii de pază.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Aspectul și calitatea apartamentului
În poze, vedem totul perfect, iar realitatea este diferită, în cele mai multe cazuri. Dacă te gândești să cumperi un apartament într-un imobil nou, atunci nu ai de făcut foarte multe verificări la acest capitol. Însă este recomandat să verifici detaliile legate de structura imobilului, calitatea materialelor folosite, gradul de izolare sau finisajele. Chiar și cel mai mic detaliu este important în momentul în care îți cumperi un apartament, așa că nu trece cu vederea astfel de lucruri. Dacă nu ești sigur că ai făcut alegerea corectă, poți să ceri părerea unei persoane autorizate, care va evalua apartamentul și calitatea acestuia, astfel încât să știi dacă investiția pe care urmează să o faci este bună.
Dacă te gândești să cumperi un apartament într-un bloc vechi, vei avea de făcut, și de această dată, o serie de verificări. O simplă vizionare nu va fi de ajuns ca să-ți dai seama dacă faci cea mai bună alegere. Este necesar să ceri informații prețioase cu privire la rezistența la cutremur a imobilului și vechimea sa, însă trebuie să verifici și detaliile estetice și gradul de uzură al apartamentului. Nu ignora detalii importante, precum instalațiile sanitare sau electrice, lucru valabil și în cazul apartamentelor situate într-un imobil nou.
Verifică informațiile firmei
Plănuiești să cumperi apartamentul de la dezvoltator? Pentru a evita situațiile neplăcute, este recomandat să verifici datele firmei care se ocupă de vânzarea apartamentelor în imobilul pe care îl ai în vedere. Fiecare firmă trebuie să aibă o pagină web, în care vei găsi toate informațiile de identificare:
- denumirea firmei;
- datele de înregistrare la Registrul Comerțului și la ANAF;
- adresa sediului social;
- adresa punctului/punctelor de lucru;
- adresa de e-mail sau formular de contact;
- număr de contact;
- program de lucru.
Verifică datele dezvoltatorului, pe un site specializat
Ai verificat dacă sunt disponibile informațiile despre firma care se ocupă cu vânzarea apartamentelor, însă îți dorești să ai mai multă siguranță înainte să faci o astfel de achiziție? Verifică firma pe un site specializat! Pe risco.ro, poți verifica, în mai puțin de un minut, dacă dezvoltatorul prezintă risc de insolvență, are procese în instanță, are datorii la stat sau a înregistrat pierderi în ultimii ani. Toate aceste informații sunt extrem de utile, deoarece te ajută să eviți firmele care nu sunt serioase și astfel să eviți neplăcerile.
Asigură-te ca toate actele să fie în regulă
Ai găsit apartamentul potrivit și vrei să-l cumperi? Asigură-te că toate actele sunt în regulă! Pentru a finaliza procesul de achiziție, ai nevoie de următoarele:
- Cartea de identitate a administratorului societății, actul constitutiv, certificatul de înregistrare a societății și hotărârea AGA de cumpărare (Hotărârea Adunării Generale a Asociaților).
- Achitarea taxelor de intabulare aferente, pentru care vânzătorul trebuie să prezinte actele necesare.
- Cartea tehnică de construcție a imobilului.
- Contractul de rezervare – însă acesta nu îți garantează că vei deveni posesorul apartamentului.
- Antecontractul de vânzare-cumpărare, care se încheie în cazul achizițiilor pentru care se plătește un avans.
- Contractul de vânzare-cumpărare.
- Procesul verbal d epredare-primire.
- Situația drumului de acces la proprietate.
Indiferent dacă intenționezi să cumperi un apartament direct de la dezvoltator sau de la o persoană fizică, este extrem de important să verifici toate detaliile. Cere păreri avizate, în cazul în care ai neclarități, și verifică de două ori toate datele care îți sunt oferite.
Nu ai găsit un apartament care să se încadreze în standardele tale? Dacă achiziția nu este urgentă, cel mai indicat este să amâni cumpărarea apartamentului.
Achiziționarea unui apartament este o decizie importantă și o responsabilitate pe termen lung, motiv pentru care trebuie să iei în calcul toate posibilitățile și să acorzi maximă atenție chiar și celor mai nesemnificative detalii. Nu face compromisuri doar de dragul de a-ți cumpăra rapid un apartament!
Articol oferit de RisCo
Content retrieved from: https://angajatorulmeu.ro/cum-sa-nu-iei-teapa-cand-cumperi-un-apartament-verifica-vanzatorul/.